Golf van Biscaye

“Het was niet mijn droom-oversteek”, zegt Henk als we nog zeker anderhalve dag moeten varen voor we überhaupt land in zicht krijgen. Maar gelijk heeft ie wel. We vertrekken vanaf de Scilly’s met zware wind. We denken een windje 6 maar het blijkt 8 te zijn. De zee is ruw en de golven hoog en als zelfs Henk met reddingsvesten en life-lines gaat lopen weet ik hoe laat het is. De golven zijn net zo hypnotiserend als de vlammen in een open haard vuur en hoe wilder de zee hoe slomer ik word, ik zit dan ook regelmatig te knikkebollen.
In de eerste nacht ontstaat er een ondefinieerbaar geluid dat door merg en been gaat en we zijn bijna een dag aan het zoeken waar het vandaan komt, alle kasten worden uitgeplozen maar we kunnen het niet traceren. Het is ook niet continu maar alleen bij zware golfslag. Als ik uiteindelijk besluit om me buiten te installeren om uit te zoeken waar t vandaan komt ontdek ik dat de stootrand van de boot aan 1 kant helemaal los hangt. Liggend en kruipend over het dek krijgen we het voor elkaar om hem weer op zijn plek te hijsen en provisorisch vast te zetten. Geluid eindelijk weg….. scheur in grootzeil!! Kan er ook nog wel bij! De dolfijnen die af en toe met de boot meezwemmen verzachten het leed een beetje.
Na 4 dagen varen wil het niet lukken om met deze wind op A Coruna af te stevenen en we zijn het beu dus koersen af op de eerste de beste baai die we aan kunnen doen. Even een nachtje goed slapen en kijken of we het grootzeil een beetje kunnen repareren.
Op zondagochtend varen we vol goede moed de volle zee weer op maar als het grootzeil staat en we helemaal op 1 oor liggen besluiten we om terug te gaan. Het is weer windkracht 7 en hebben er gewoon geen zin in. Tot nu toe heb ik nog geen moment echt angst gehad maar nu vind ik het echt niet fijn. Binnen een uur liggen we weer op ons plekje in de baai en proberen het maandag nog een keer. Dat blijkt uiteindelijk een prima beslissing want op maandag brengt de wind ons rustig in een rechte koers naar ons doel.
A Coruna, We hebben het gehaald! De haven is gelukkig betaalbaar en veilig zodat we de boot met een gerust hart een weekje achter kunnen laten om even een paar dagen naar huis te gaan.

image image

5 thoughts on “Golf van Biscaye

 1. Hopelijk nu lekker en een klein beetje spannend aan het varen. Teveel spanning is achteraf pas leuk als je rustig in een baai ligt. Toch wel stoer om dit samen zo te doen.

 2. Hoi,
  Dit was het zwaarste stuk ! Jullie zijn flink opgeschoten op die korte tijd. Nu heerlijk kustzeilen en in de haven blijven als het weer niet meezit !
  Lukt het met het grootzeil ?
  Groetjes uit Vlissingen,
  Francis en Cu

  • Hoi Francis, zeil ligt bij de zeilmaker en kunnen we vanmiddag ophalen.

 3. Jeetje, billenknijpende toestanden dus!
  Vindt het wel waanzinnig stoer, hoor!
  Geniet van jullie etappe verhalen!
  Het wordt vast rustiger na la Coruna…
  Zeilersgroet van de admiraal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website