Tenerife in La Palma (29-9-16)

beeldVan diverse kanten worden we gewaarschuwd voor de accelaratiezones rondom de Canarische eilanden maar tot aan Gran Canaria hebben we er weinig van gemerkt. Ook bij vertrek daar staat er vrijwel geen wind. Als we bijna bij de noordoostelijke punt zijn trekken we het grootzeil omhoog en voorbij de punt zetten we de fok bij. Met zo’n 10 knopen wind komen we redelijk vooruit maar iets meer zou fijn zijn. Maar niet getreurd, als we op de helft zijn trekt de wind behoorlijk aan en later krijgen we zelfs 25 knopen op onze toeter. Op vol zeil racen we lekker vooruit, af en toe behoorlijk schuin maar dat mag de pret niet drukken. Het spotten naar walvissen of dolfijnen loont niet maar we zien wel een paar vliegende vissen en de eerste zeeschildpad. Je zou denken, een schildpad, traag, makkelijk om vast te leggen op de gevoelige plaat maar niets is minder waar, omdat wij te hard voorbij gaan lukt dat dus niet, hopelijk krijgen we later nog een kans. na 8 uur varen bereiken we Tenerife waar we 2 plaatsen reserveren via de marifoon, ook 1 voor Mieke en Theo die achter ons aankomen met hun Spirit.
Tenerife blijkt weer groener dan Gran Canaria constateren we als we met een auto het eiland verkennen. We bezoeken de beroemde Teide en een dag later samen met Mieke en Theo ook het Anaga gebergte en de noordkust.
Dan is er ’s avonds ineens paniek in, we hebben een kakkerlak in de kuip, ondanks al onze zorgvuldigheid! Vooralsnog blijft het gelukkig maar bij 1 en gaan we er maar van uit dat het een aanvlieger is geweest. Een dag later ben ik toch wel bijna een dag bezig met het afpeuteren van etiketten van onze “oversteek-voorraad”.

Onze reis van Santa Cruz naar Garachico verloopt totaal anders. We vertrekken met veel wind en boxen tegen de wind in naar de noordoostpunt terwijl de wind oploopt tot soms wel 33 knopen. De golven vallen gelukkig mee en als we de hoek om zijn valt de wind helemaal weg en dobberen we heel langzaam vooruit. geen OM 22:00 uur komen we aan bij Garachico waar we even een spannende entree hebben. Het is stikdonker, er liggen veel rotsen en de ingang van de haven is heel smal maar heel voorzichtig manoeuvreert Henk de boot naar binnen en leggen we aan naast Mark en Melinda met hun Bolle, een tot zeilboot omgebouwde reddingssloep uit 1956 waarmee zij op wereldreis zijn. Mark en Melinda hadden we een paar dagen eerder al ontmoet toen we hier met de auto de haven van Garachico bezochten. In Garachico blijven we 4 nachten liggen en verwelkomen ook Mieke en Theo nog.
Garachico is een klein historisch dorpje en was ooit de belangrijkste haven van Tenerife waarvan de overblijfselen nog zichtbaar zijn.

Onze overtocht naar la Palma verloopt super, we verbreken zelfs ons gemiddelde uurrecord naar 7,25 mijl per uur. Onderweg besluiten we toch naar Santa Cruz te varen ondanks dat ons gemeld wordt dat de haven erg onrustig is. In eerste instantie denken we dat het wel meevalt maar we deinen inderdaad behoorlijk. Als we voor anker zouden liggen met deze deining waren we dik tevreden maar hier worden de bolders bijna van de boot gerukt en kraken de lijnen je om de oren. Hier op La Palma besluiten we om niet nog een keer een auto te huren. Als ik de plaatjes in alle boeken en folders bekijk is het allemaal weer meer van hetzelfde en eerlijk gezegd zijn we een beetje “Canarie-moe”.
Santa Cruz is overigens wel een van de mooiste stadjes die we tot nu toe gezien hebben met veel historische gebouwen en gezellige steegjes en terrassen.
Morgen zoeken we een ankerplek waar we een paar dagen kunnen liggen en misschien ook weer een keer een plons kunnen nemen vanaf de boot. Als laatste zullen we dan naar La Gomera gaan waar we de laatste voorbereidingen gaan treffen voor ons vertrek uit Europa.

Gran Canaria (18-9-16)

beelder, en toen lagen we ineens ruim 3 weken in Las Palmas. Een kleine “vakantie” tijdens onze reis. In de haven is het net een dorp. Er liggen hier veel Nederlanders die op doortocht zijn aangekomen maar nooit meer vertrokken zijn of gewoon omdat het hier fijn is en hier al jaren verblijven. Op zich logisch want het liggeld is betaalbaar en het is hier goed toeven, het klimaat is prima en ’s avonds koelt het lekker af wat bevordelijk is voor een goede nachtrust. De Nederlandse “kolonie” heeft regelmatig feestjes met veel drank en muziek wat er voor zorgt dat we regelmatig veel te laat in bed liggen. Dat geeft dan ook wel aan dat het hier gezellig is en de mensen ontzettend aardig.
We huren een auto voor 2 dagen om het eiland te verkennen. Een gevarieerd landschap trekt aan ons voorbij. Het zuiden met kilometers duinen (net een woestijn) en het binnenland met prachtige bergketens. Het alom omschreven klimaatverschil ervaren wij niet zo. Op 1800 meter hoogte is het zelfs warmer (34 graden) dan in de dalen en, de ter voorbereiding meegenomen jassen, kunnen in de auto blijven liggen.
Na een bliksembezoek van Henk aan Nederland besluiten we dan toch echt te vertrekken hoewel ook wij ons vertrek een aantal keer uitstellen omdat er dan weer hier en dan weer daar een reden voor een feestje is.
Maar maandag gaat het dan toch echt gebeuren, op naar Tenerife!
Beroven, hilde, Quido, Gerdy, Gerrit, Fryda, Riet, Cor, dolk, onze favoriete zanger Mike, In rené Angelique, niet te vergeten onze overburen Theo en Mieke en alle mensen die ik vergeten ben, bedankt voor alle gezelligheid en leut! We komen elkaar vast nog ergens tegen, allen een behouden vaart!